Mandag d. 2. september var Niels Honore og Mads Hyldgaard inviteret til et møde vedrørende de fremtidige planer for UL-scanning for fysioterapeuter i Danmark. Niels var repræsentant for den hidtidige undervisergrupper og Mads repræsenterede den nye faggruppe.
Fysioterapeuter må gerne bruge ultralydsscanning
Efter sundhedsstyrelsen har slået fast at fysioterapeuter gerne må diagnostisere med ultralydsscanning vil Danske Fysioterapeuter og den nye faggruppe arbejde på at udbrede anvedelsen af UL-scanning hos fysioterapeuter i Danmark.
Introkurser
Der vil i fremtiden blive udbudt introkurser af Danske Fysioterapeuter i samarbejde med det nye fagforum, for at få udbredt kendskabet og interessen til ultralydsscanning. Fysioterapeuter skal have lejlighed til at snuse til teknologien og de muligheder de giver.
Basisuddannelsen
Der vil blive udbudt en basisuddannelse igen hurtigst muligt i 2013. Der vil blive nedsat en planlægningsgruppe lige så snart bestyrelsen for den nye faggruppe har valgt 2-3 personer til at deltage. Der vil i fremtiden blive tilsigtet et niveau og kvalitet af uddannelsen som faggruppen og DF mener er nødvendig for at kunne anvende teknologien på vores patienter. Man vil som tidligere tilsigtet ikke gå efter EFSUMB level. Vi vil arbejde på en form, hvor basisuddannelsen afsluttes med en form for eksamen, hvor et censorkorps skal være med til at legitimere kursisternes kompetencer.
Tidligere uddannede ultralydsscannere
Dem der tidligere har taget en ultralydsscanningsuddannelse hos DF skal ikke gennemgå yderligere uddannelse for at få kunne deltage i de fremtidige patologikurser. Den tidligere form for eksamen vil give de samme kompetencemuligheder som den nye form for eksamen.
Patologikurser
Udover den grundlæggende uddannelse vil der hurtigst muligt arbejdes på at udarbejde patologikurser der tilsigter scanning af patologiske tilstande med fokus på et smallere område end der tilbydes på grunduddannelsen. Dette vil i første omgang blive planlagt af faggruppen i et samarbejde med DF.
Der vil i fremtiden udarbejdes retningslinjer som skal tydeliggøre hvad der skal til for at opretholde sine kompetencer som ultralydsscanner. Logbøger skal inddrages til at legitimere kompetencerne igennem f.eks supervision og kurser.
Krav til undervisere
Det nye planlægningsudvalg skal også være med til at tage stilling til, hvilke særlige krav der skal stilles til underviserne. Danske Fysioterapeuter har en kvalitetsstandard, der skal overholdes, men særlige krav i forhold til ul-scanningskurser skal beskrives – eks. at underviseren bruger ul-scanning i sin hverdag, får supervision og er teoretisk dygtig. Der vil blive rekrutteret engagerede undervisere fra forskellige regier, ikke kun fra fys.klinikker. Teknologien er taget i brug på flere hospitaler.
DF er opmærksomme på at nogle undervisere helst vil undervise på specifikke områder, som de har specialiseret sig i – eks. knæ/ankel.
Vi talte også om muligheden for på sigt at etablere et censorkorps, som udover fysioterapeuter gerne må rumme læger.
Samarbejde med læger
Man vil fortsat arbejde på at samarbejde med læger og der overvejes både at tage kontakt til DIMS og andre læger der har kompetencer inden for muskuloskeletal ultralydscanning.
DF håber på billigere kurser
Der vil blive arbejdet for at kunne udbyde kursusforløbet væsentligt billigere end tidligere. Strategien for det er dels at se på, om det er muligt at organisere brugen af underviserne anderledes, men også at se på muligheder for samarbejde med firmaer.