• E-learning (DK)
  • Log ind / Registrer

Litteratur gennemgang vedr. rotatorcuff ruptur

november 04, 2015
by niels77
Comments are off

Alexander Hummelshøj Kringelbach vil over den næste periode gennemgå forskellige studier omhandlende ultralydsscanning. Det første omhandler rotatorcuff rupturer. God læsning:-)

Hvor præcis er en ultralydscanning egentlig til at kunne identificere symptomatiske skulderpatienter med en “full thickness rotator cuff tear” fra de patienter med en “partial thickness tear” og de patienter uden læsioner?

Et studie fra 2008 undersøgte netop dette spørgsmål. Studiet omfattede 143 symptomatiske skulder patienter, der efter et konservativt forløb med fysioterapi og kortison injektioner stadig oplevede mangel på bedring. 132 patienter blev indstillet til arthroskopisk undersøgelse af skulderen. Men før de undergik den arthroskopiske undersøgelse af skulderen blev de ultralydsscannet for bagefter at kunne sammenligne kirurgens fund på ultralydsscanningen før operationen med de arthroskopiske fund under operationen. De resterende 11 patienter blev indstillet til en MRI-scanning, og blev ligeledes sammenlignet med ultralydsscanningen.

Ud af 143 symptomatiske patienter blev der i alt fundet 78 cases med “full thickness rotator cuff tears”, og 65 cases med “partial thickness tears” bekræftet ved kirurgi eller MRI.

Ud af de 78 med massive læsioner (≥ 3 cm) blev 3 moderate (1-3 cm) rotator cuff læsioner fejlvurderet som partiel læsioner (≤1cm), resulterende i en flot sensitivitet på 96.2 %.

Ud af de 78 cases med massive læsioner blev 3 cases over-diagnosticeret (1 intakt rotator cuff og 2 delvise læsioner blev fejlvurderet som massive læsioner), resulterende i en specificitet på 95,4% .

Ud af de 65 cases med partielle læsioner blev 3 patienter med partielle læsioner (≤1cm) fejldiagnosticeret som værende massive læsioner (≥ 3 cm). Resulterende i en sensitivitet på 95.4 % og en negative predictive value på 95.7 %.

Ud af de 65 cases med partielle læsioner fandtes 12 cases med falsk positive fund. Resulterende specificitet på 84.6 % og en lidt lavere positive predictive value på 79.5 %.

Beregningning af læsion tykkelse var størst ved massive læsioner (96.5%) og marginalt mindre ved moderate (88.8%) og mindre læsioner (91.6%).

Diskussion:
Ultralydsscanning udviser en udtalt troværdig sensitivitet (96.2 %) og specificitet (95.4%) i diagnosticeringen af massive rotator cuff læsioner. Ultralydsscaning udviser derudover tilfredsstillende troværdighed (sensitivitet: 95.4 % og specificitet 84.6 %) ved diagnosticeringen af partielle rotator cuff læsioner. Tilgengæld fandtes en lavere positive predictive value på 79.5 % ved partielle læsioner og her bør man derfor være lidt mere grundig i sin undersøgelse og forsigtig i sin fortolkning

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18591598

 

Om Forfatteren
Del dette indlæg
  • google-share

Kontakt

DANSK SELSKAB FOR SPORTSFYSIOTERAPI e-mail: muh@sportsfysioterapi.dk

Dit kursusoverblik

Module 1 Introduktion, baggrund og historie-
Intro til e-learning + ultralydsscanningens baggrund og historie
Unit 1 Baggrund - Videnskab og historie
Module 2 Teori om ultralydsscanning-
Teori om ultralydsscanning
Unit 1 Teori
Module 3 Knappologi-
Lidt om knapperne
Unit 1 Knappologi
Module 4 Vævsgenkendelse-
Vævsgenkendelse og ultralydsscanning
Unit 1 Vævsgenkendelse
Module 5 Artefaktor-
Hvad kan snyde på et ultralydsscanningsbillede
Unit 1 Artefaktor
Module 6 Etik og moral-
Ultralydsscanning skal behandles med omhu
Unit 1 Etik og moral
Module 7 Journalskrivning og Formidling-
Formål: Formålet med journalskrivnings- og overleveringsmodulet er: At gøre det tydeligt hvorfor det er vigtigt og meningsfuldt at føre en god ultralydsscanningsjournal.
Unit 1 Journalskrivning og Formidling
Copyright 2012 © - Dansk Selskab For Sportsfysioterapi DSSF
Cleantalk Pixel