• E-learning (DK)
  • Log ind / Registrer

Highlights fra et spændende kadaver kursus i London, ”Clinical use of Ultrasound Imaging around the Shoulder”,

juni 27, 2017
by niels77
Comments are off

IMG_3483

Torsdag d. 27. april drog 6 ultralyds-enthusiaster afsted til Charing Cross Hospital i London for at deltage på kurset ”Clinical use of Ultrasound Imaging around the Shoulder”. Det helt store trækplaster på kurset var den unikke mulighed for at scanne og øve ultralydsvejledte injektioner på kadaver, hvilket bruges i undervisningen flere steder i Europa, men sjældent på ultralydskurser i Danmark. På kurset deltog både fysioterapeuter og læger, og det henvendte sig dels til den erfarende ultralydsscanner, men også til nybegynderen. Underviserne var alle fysioterapeuter, hvoraf de fleste bar titlen ”Extended Scope Physiotherapist (ESP)”, hvilket er den engelske betegnelse for fysioterapeuter med en udvidet funktion, og i dette tilfælde med kompetence indenfor ultralydsscanning og ultralydsvejledte injektioner. I England har man en regulær uddannelse der certificerer fysioterapeuter til at give ultralydsvejledte injektioner, på samme måde som de kan certificeres til ordinere visse former for medicin.

Kursets teoretiske del blev indledt med en opfodring til alle os, der elsker at scanne vores patienter. ”Treat the man not the scan, and dont make your patients a victim of imagien technology”. Med andre ord, overfortolk ikke dine ultralydsfund og behandl kun på det der giver symptomer, og som er relevant! Den teoretiske del indeholdt en grundig gennemgang af forskellige skulder problematikker, som alle tog udgangspunkt i den videnskabelige evidens, der knytter sig til hver enkelt problematik. Derefter havde Professor Jeremy Lewis et oplæg om indikationer samt kontraindikationer for, hvornår man skal anvende ultralydsvejledte injektioner. Alt sammen spændende og meget relevant viden, især fordi det var underbygget af den foreliggende evidens på området.

Kursets hands-on del var delt op i 2 sessioner. Den første session hvor vi gennemgik relevante projektioner for skulderen ved at scanne på hinanden, og den anden session hvor vi ultralydsscannede og øvede injektioner på kadavere. Her arbejdede vi i grupper på forskellige ”arbejdsstationer”, hvor vi fik mulighed for at afprøve ultralydsvejledte injektioner, herunder bl.a. injektioner i AC-leddet, bursa samt intraartikulært. Desuden var der på en af arbejdsstationerne mulighed for at se og røre flere forskellige skulderled, der alle var dissekeret i forskellige lag. På den måde fik man mulighed for at se og mærke alle strukturerne i skulderen. En utrolig lærerig oplevelse! Det skal bemærkes, at når man på den måde får mulighed for at øve sin kunnen på kadavere, så foregår alt arbejdet med utrolig stor respekt og ydmyghed overfor de mennesker, der har valgt at give deres krop til videnskaben. Der var fuld koncentration fra alle deltagerne, som ønskede at få det maksimale ud af denne unikke mulighed.

Alt i alt en utroligt inspirerende og lærerigt kursus, som vi stærkt kan anbefale andre, især hvis man har lyst til at stifte bekendtskab med, hvordan man giver ultralydsvejledte injektioner.

Om Forfatteren
Del dette indlæg
  • google-share

Kontakt

DANSK SELSKAB FOR SPORTSFYSIOTERAPI e-mail: muh@sportsfysioterapi.dk

Dit kursusoverblik

Module 1 Introduktion, baggrund og historie-
Intro til e-learning + ultralydsscanningens baggrund og historie
Unit 1 Baggrund - Videnskab og historie
Module 2 Teori om ultralydsscanning-
Teori om ultralydsscanning
Unit 1 Teori
Module 3 Knappologi-
Lidt om knapperne
Unit 1 Knappologi
Module 4 Vævsgenkendelse-
Vævsgenkendelse og ultralydsscanning
Unit 1 Vævsgenkendelse
Module 5 Artefaktor-
Hvad kan snyde på et ultralydsscanningsbillede
Unit 1 Artefaktor
Module 6 Etik og moral-
Ultralydsscanning skal behandles med omhu
Unit 1 Etik og moral
Module 7 Journalskrivning og Formidling-
Formål: Formålet med journalskrivnings- og overleveringsmodulet er: At gøre det tydeligt hvorfor det er vigtigt og meningsfuldt at føre en god ultralydsscanningsjournal.
Unit 1 Journalskrivning og Formidling
Copyright 2012 © - Dansk Selskab For Sportsfysioterapi DSSF
Cleantalk Pixel